چگونه از بهار (تئوری فروردین – اردیبهشت) برای تغییرات جزئی در جهت داشتن زندگی خوشحالتر بهره ببریم؟
با آمدن بهار همه ما خوشحالتر، سبک بالتر و پر انرژیتر میشویم. این مطلب اخیراً توجه زیادی را در فضای اینترنت به خود جلب کرده و واژه تئوری آپریل مورد توجه قرار گرفته است. هر چند در ظاهر ممکن است این هم یکی از هزاران ترند اینترنتی به نظر برسد، اما حقایق جالبی پشت آن قرار دارد. یک تحقیق در سال ۲۰۲۴ بر روی دانشجویان یک دانشگاه نشان داد که آنها در فصل بهار حال بهتری دارند. سلامت روانی آنها به طرز چشمگیری بالاتر بوده و همچنین پیشرفت درسیشان در فصل بهار بسیار بهتر بوده است.

بهار در حقیقت تغییرات بزرگی به همراه خود میآورد. روزها طولانی و روشنتر میشوند و با لطف طبیعت بدن ما نیز به این تغییرات پاسخ میدهد. به گفته پروفسور پیتر والس از دانشگاه برلین، انسانها در تاریکی استراحت میکنند و در روشنایی فعال و برانگیخته هستند. پس طبیعی است که ما در روزهای روشن بهاری بیشتر به سمت طبیعت کشیده میشویم.
البته تغییرات فقط به نور خورشید محدود نمیشوند. وقتی صحبت از بیدار شدن جهان پیرامونمان میکنیم، منظورمان طبیعتی است که بیدار میشود، هوا که گرمتر میشود، شکوفههای درختان که در میآیند و آواز پرندگان که مجدداً شنیده میشوند. والسبورگر آن را اثر «بازتاب عمومی» مینامد: وقتی که همه چیز در محیط پیرامون ما احساساتمان و حواسمان را به نحوی تحریک میکند تا ما را از رکود و جمود زمستانی خارج کند.
وقتی آدمهای بیشتری را در بیرون از خانه میبینیم، احتمالاً بیشتر احساس متصل بودن و حتی امیدوارتر بودن میکنیم. با همه این اوصاف، بهار یک دریچه عالی را برای تغییرات مثبت به روی ما باز میکند.
شما میتوانید از تکنیکهای زیر برای ایجاد تغییراتی که میخواهید استفاده کنید:
۱. ماه فروردین یا اردیبهشت را به عنوان ماه سمبولیک برای تغییرات در نظر بگیرید.
گاهی تغییرات شگفتانگیز با ترفندهای ساده و کوچکتری آغاز میشوند. این دو ماه (فروردین و اردیبهشت) را به عنوان یک سمبل یا نشانهای از نو شدن یا تغییر نسبت به آنچه که میخواهید، تصور کنید. نه از آن جهت که معجزهای به خودی خود در این ماه اتفاق میافتد، بلکه از آن جهت که شما میخواهید دلیل این معجزه باشید.
باور کنید یا نه، همه ما تحت تاثیر یک نوع خطای ذهنی به نام کانفرمیشن بایس (خطای تایید) قرار داریم. در این حالت، مغز ما تمایل به دیدن چیزهایی دارد که در جهت تایید باورهایش هستند. ما تمام مدت در حال تجربه این حالت هستیم. اگر شما باور کنید که یک روز سخت و پراسترس را از سر میگذرانید، بسیار محتمل است که با چیزهای منفی از جمله تاخیر و یا اتفاقات ناخوشایند روبرو بشوید. به همین ترتیب، اگر باور کنید که این ماه برایتان رشد، شکوفایی و آرامش به ارمغان میآورد، آنگاه مغز شما به جستجوی شواهدی میرود که این باور را تایید کند.
در این ماه به خودتان بگویید: «این ماه همه چیز با من هماهنگ است.» هدف از این کار نادیده گرفتن سختیها و مشکلات یا حتی وانمود کردن به اینکه اوضاع بسیار عالیست، نیست. با این کار، شما فضای کوچکی را در ذهنتان ایجاد میکنید تا اجازه بدهید چیزهای خوب در آنجا کاشته شوند.
۲. از خانه بیرون بزنید. ماه فروردین و اردیبهشت روزهای طولانیتر و هوای گرمتری دارند. این دلیل خوبی است که بیشتر از خانه بیرون برویم و وقتی را برای قدم زدن در طبیعت یا پارک نزدیک منزلمان بگذرانیم. حتی این تغییر میتواند به عنوان یک ریتم روزانه در زندگی درآید. فارغ از اینکه در چه ساعت روز برای قدم زدن میروید، از خانه بیرون رفتن ترفندی است برای ذهن شما که به دنبال تغییر هستید. تحقیقی که در مجله سایکولوجیکال ساینس منتشر شد نشان داد که هوای بهاری تاثیر مثبتی بر خلق و خو و همچنین کارکرد شناختی برای آن دسته از افرادی که ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز را در فضای باز میگذرانند، دارد. این یافته نشان میدهد که هوای مطبوع بهاری به تغییر خلق و خو و انرژی ذهنی کمک میکند. خلاصه کلام اگر که میخواهید احساس بهتری داشته باشید و شفافتر فکر کنید، از خانه بیرون بزنید و از این فصل به عنوان مقدمهای برای ایجاد عادتهای کوچک سازنده استفاده کنید. حتی اگر دوست داشته باشید میتوانید در هنگام قدم زدن از جملاتی شبیه این استفاده کنید: «من به خودم اطمینان دارم و آن چیزی را که دوست ندارم و موجب آزار من است، رها میکنم.»
این تغییرات لزوماً نباید چیز خارقالعادهای باشند. اینکه شما بخواهید ۱۰ دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید یا اینکه وقت زیادی را که به دنیای سرگرمی آنلاین و اینستاگرام اختصاص میدهید، با یک پیادهروی نشاطبخش و یا حتی با دقایقی تنفس عمیق جایگزین کنید، میتواند تغییرات مثبتی در زندگی شما ایجاد کند.
۳. به کارهایی که بوی نو شدن میدهند بپردازید
هرچند تغییرات ابتدا از ذهن شروع میشوند، اما در نهایت نیاز به عمل دارند. کارهایی مثل تمیز کردن اتاق، مرتب کردن کمدها، دور ریختن وسایل اضافی و یا حتی بخشیدن وسایلی که دیگر به دردتان نمیخورند، نمونههایی از این تغییرات میباشند. یک فضای جدید و مرتب شده به مغز این پیغام را میفرستد که الان موقع تغییر است.
یک تحقیق در سال ۲۰۲۳ نشان داد که انباشتن و جمع کردن اشیاء اضافی با کاهش رضایت از زندگی ارتباط مستقیم دارد.
یک بار هم زندگی دیجیتالیتان را مرور کنید. ببینید آیا لازم است اپلیکیشنهای اضافی را پاک کنید؟ یا کانالهای اضافی را که دیگر به دردتان نمیخورد آنفالو کنید؟
علاوه بر آن، پرسیدن این سوالها از خودتان ممکن است به بهتر شدن اوضاع کمک کند. مثلاً اینکه «من الان به چه چیزی احتیاج دارم؟» و «برای به دست آوردن آن در روز چقدر تلاش میکنم؟» این گفتگوهای صادقانه با خود میتواند شما را به درک بهتری از نیازهای واقعیتان برساند.
در عین حال، توجه کنید که با چه لحنی با خودتان صحبت میکنید. آیا سختگیر و عصبی هستید؟ آیا در صدایتان نگرانی وجود دارد؟ اگر اینطور است، گفتگو با خودتان را قطع کنید. مهربان بودن با خود اولین قدم برای تغییر است. خودتان را با مهربانی، عشق، لطافت و همینطور شفافیت احاطه کنید. در این صورت، رسیدن به آن تغییراتی که میخواهید آسانتر میشود.